top of page

Atleten & Yoga


Beste atleet,


Het Westen maakte kennis met Yoga-oefeningen en yoga in het algemeen vanaf de jaren 50. Vooral in de USA werd er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar yoga-technieken en meditatie. In het westen wordt er vooral gefocust op lichaamshoudingen, daardoor heeft de term "inwendige gymnastiek" heel wat extra betekenissen gekregen. Toch blijft de doelstelling globaal gezien dezelfde: het lichaam verstevigen en soepeler maken, je kwaliteiten optimaal benutten en goed in je vel zitten en dat allemaal met behulp van een aantal oefeningen.


Paradoxaal genoeg gaat yoga al eeuwenlang uit van het belang van diepe eenheid, harmonie tussen lichaam en geest, het belang van ademhaling, bewustzijn etc.. De yoga-houdingen zijn ontwikkeld om een optimale gezondheid te verkrijgen om zo in eerste instantie een betere controle te krijgen over de psyche door meditatie. Net daarom is yoga geen sport. Het is een methode die het samenspel tussen lichaam en geest bewust leert aanvoelen. Dit kan meerdere voordelen opleveren in de evolutie - en prestatiecurve van zowel een topatleet als recreatievere atleten.


Enkele voordelen:


  • Houdingen geven druk en rek op organen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en regeneratie van afvalstoffen.

  • Houdingen activeren het klierstelsel welke instaan voor hormoonhuishouding.

  • Men leert luisteren naar het lichaam.

  • Meer concentratiekracht, snellere mobilisatie van energie, meer controle over de psyche.

  • Verhoogde lenigheid geeft voordelen op vele vlakken: een groter rendement bij krachtomzetting, blessurepreventie, door een lagere spanning op spieren en pezen komt er meer energie vrij.

  • De wervelkolom wordt flexibel, kleine spiervezels worden aangesproken door stabilisatieoefeningen.

  • Een verbeterde coördinatie tussen beweging en ademhaling resulteert in een efficiënter bewegingspatroon.

  • Ademhalingstraining heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, de psyche en zuurstofopname.


Sportieve groeten,


Peter

bottom of page