Info

YOGA

Lieve mensen,

Yoga is alom aanwezig in onze samenleving. De meeste mensen identificeren het met lichaamsoefeningen en rustig zijn of worden; En mannen vinden het typisch iets voor vrouwen: zweverig, moeilijk en vele andere meningen. Het beste is dat u alle vooroordelen thuis laat en gewoon komt oefenen. Yoga is veel meer dan lenigheid en rustig worden; Yoga is een oeroude oosterse wetenschap en een onderdeel van de oudste natuurgeneeskunde ter wereld: de ‘AYURVEDA’. Dit wil letterlijk bedoelen: 'de kennis van het leven' en het geeft je een verklaring over alle aspecten van het ons zijn en wereld waarin we leven. Het is een plan voor zelfrealisatie en geeft antwoorden op de grote levensvragen. Het is gebaseerd op ervaring en is niet geïnteresseerd in het 'waarom' maar wel in het 'hoe'. De yoga van de lichaamshoudingen heet 'HATHA-YOGA'. Het is één van de vijf traditionele yogastromingen evenals een voorbereiding op de 'RAJA-YOGA' of de koninklijke yoga. Deze geeft het volledige inzicht over de psyche van de mens. Men kan niets blijven doen zonder dat het verstand begrijpt waarom het iets moet doen. Daarom is inzicht door ervaring zo cruciaal in yoga beoefening.  

HATHA - YOGA

Hatha-Yoga kenmerkt zich veeleer door haar dynamische, zachte uitvoering met gerichte contemplatie op alle aspecten van het ons zijn. Bovendien leert u ook dat u niet zomaar mechanisch alle oefeningen moet herhalen maar hoe u beter uw energie kunt doseren en uw aandacht kunt richten op wat u zintuigen waarnemen. De training focust zich meer op de manier waarop u de oefening uitvoert dan over het wel of niet halen van een bepaalde perfectie in lenigheid.

Daarom is het ook dat in de lessen zowel jongeren als ouderen ongeacht hun talenten of beperkingen samen kunnen oefenen. Deze synergie is belangrijk en is een metafoor over hoe we samen als mensen in het leven zouden moeten staan. 

Bij de oefeningen geeft men o.a. druk en rek op organen en klieren. Dit heeft een positieve invloed op onze hormoon- en stofwisselingswerken. Met de juiste ademhalingstechniek voorziet men alle cellen in het lichaam optimaal van zuurstof en versterkt men het zenuwstelsel. Yoga werkt zeer diep in op het hele organisme en is de anti-aging bij uitstek die je ten allen tijde praktisch op vrij simpele wijze kunt beoefenen.

VIRYA

Virya betekent 'moed' in het Sanskriet. Dit heb je zeker nodig om een yogareis te ondernemen, houdingen uit te uitvoeren die je onbekend zijn, zelfstandig te oefenen, na te denken over niet alledaagse oosterse filosofieën en technieken en naar een les te komen in een voor jou nieuwe omgeving, terwijl je misschien zin hebt in iets heel anders. Daar moet je moed en discipline voor vrijmaken in jezelf. Twee belangrijke stappen die je nodig hebt om een yogareis aan te vatten. 

 
Docent

Peter is een yoga carya (therapeut) heeft 50 jaar praktijkervaring in sport, coaching en voedingsleer. In het jaar 2000 richtte hij de firma Nutrisport op om zich volledig op zijn passie voor sport, natuurvoeding en training te kunnen storten. Hij begeleidde honderden topatleten en recreatieve wedstrijdsporters in verscheidene sporttakken.

Hij is erkende yoga leraar van de Yoga Federatie der Nederlandstaligen (YFN) en de Europese Yoga Federatie (EYU). Na een vierjarige opleiding (500 contacturen) behaalde hij zijn diploma in yoga en Oosterse filosofie bij de Antwerpse hogeschool voor yogaleraars. Dit onder leiding van Eduard Saenen (†, 1936 - 2016) (foto links bovenaan).

“Oosterse wetenschap doorgronden, het beoefenen en het ervaren, overkomt je door karma. Het grootste deel dat ik van yoga e.a. oosterse stromingen heb geleerd, was in het bijzijn van mijn leraren tijdens de lessen, vooral Rama Eduard Saenen. Rama was een Vlaamse yogapionier en een referentie in Europa betreft de Raja-Yoga, Tantra en Vedanta-filosofie. Het was dan ook een groot voorrecht om onderwijs te kunnen genieten onder leiding van deze Vlaamse yogapionier. De yogawetenschap is een ervaringswetenschap die wordt doorgegeven van leraar op leerling, die het op zijn beurt onder invloed van zijn eigen Karma beleeft en als leraar weer verder doorgeeft.”